Прощавай, 2015!

04.01.2016

Не можу пожалітись, що час швидко пролетів, але увесь рік фргаментувався на купу частин і якось важко сказати, чим же я займався увесь цей час і яку ціль переслідував. Мабуть, це і є основна причина того, чому я лишився незадоволений собою і власним життям у 2015-му. Якби не лекція про так званих сканерів, до яких тепер і себе відношу, то взагалі було б тяжко займатися самовідмазуванням 🙂

Рік почався в Польщі, де я пожив ще місяць. Зробив невеличкий путівничок польсько-українськими прикордонними територіями. Було багато локальних подорожей і кілька мандрівок за кордон, але з нових країн додалося лише дві – Хорватія і Словенія. Відвідав кількадесят лекцій, майстер-класів і тренінгів. Приймав, як міг, участь у запуску і фунціонуванні Екоцентру. Практично повністю закинув решту проектів та хобі і захопився квадрокоптерами, набув певний досвід. До речі, підписуйтесь-лайкайте!

Словом року є, безумонно, Зрада. Дуже бісили слова типу світшот і лофт. Мені завжди подобалася ідея організації житла в непризначених для цього будівлях, але коли це слово застосовують до всього підряд лише тому що така мода – це дратує!

Дуже радує, що впродовж усього року в Україні продовжували з’являтися як гриби після дощу різні простори і просто класні місця для тусовок. Арт-платформа і цілий коплекс на Нижньоюрківській у Києві (Closer, Лесной причал, Mezzanine) – ці порадували найбільше.

А ще більше надихали ось такі речі:

…і ось такі:

Світ смінюється. У 2015 я відчув, що стався переломний момент. Зокрема, у світовій енергетиці. Так, уже точно можна впевнено сказати, що атомна і вугільна енергетика починають відходити в минуле. Хоч в нашій країні ще довго може продовжувати існувати стара система в той час, як увесь світ переходить на сучасні рішення. Але то таке. Собаки гавкають, караван іде. І я впевнений, якщо не станеться якогось глобального катаклізму, то цей процес вже не зупинити. Питання лише в тому, наскільки ми будемо відставати від решти країн.

Надихають енергоефективні технології. Коли поєднанням простих законів фізики з сучасними рішеннями можна отримати комфортне житло, на обігрів якого майже не треба витрачати кошти, яке саме генерує електрику та використовує воду у кілька циклів. А ще воно стає розумним. Освітлення, яке вмикається від хлопання в долоні, напевне, можна було і тридцять років тому реалізувати у себе вдома. Але саме зараз подібні технології стають повсюдними і стрімко дешевшають. Резетки і лампочки, якими можна керувати через інтернет, датчики руху і тепла, термостати… Замовляй, об’єднуй, керуй зі смартфону!

Вангую, що найближчим часом основну увагу людство зосередить на розвитку батарей. Таких, як у вас в телефоні. Працюватимуть над тим, аби вони могли утримувати в собі в сотні разів більше енергії. Вони потрібні для розвитку електромобілей (про які в минулому 2015 почали говорити вже цілком серйозно, а не як про експеримент) та інших видів електротранспорту (Зайдіть в найближчий магазин електроніки! Електросамокати, сегвеї, електроколеса… Бачите?!), для тих же домашніх систем електрогенерації та, врешті, чогось такого, про що ми зараз навіть не здогадуємося. Але можна собі прикинути, що у найближчі 5-10 років цілком реальними стануть електричний вертоліт чи, знову ж таки, якийсь квадрокоптер, на якому зможуть літати люди.

Наше життя стає схожим на сцени з фантастичних фільмів. Шкода, звісно, що все відбувається паралельно з порепаним асфальтом на дорогах України (Хто б міг уявити собі таку картину, що у високотехнологічному майбутньому, де у кожного в кишені буде мікропомпьютер, в небі ширятимуть літаючі дрони, по розбитих дорогах їздитимуть старі Ікаруси?! :)). Але з цією проблемо, думаю, нам під силу справитись.

Тож, жити цікаво і, я сподіваюся, цей рік принесе багато нових захоплюючих речей. Дай Бог всім нам лише приємних і радісних змін в майбутньому! З новим роком!



Tweet