Чого чекати від світу дронів у 2017 році? Головні тренди

Ось уже кілька років я фанатію від дронів. На сайті мого проекту NeedForFly я опублікував замітку про те, як сильно змінилися технології в області дрон-рейсингу в 2016 році і на що можна очікувати в році поточному. Але мені цього мало, і я вирішив спробувати погратися в експерта і прикинути, що ж буде відбуватися не лише в у світі перегонів на дронах, а й в галузі безпілотників в цілому.

Безперечно, трендом року будуть різноманітніі селфі-дрони, в тому числі кишенькового формату. Цього року вони стануть більш доступним та бажаним девайсом для молоді.

Що ж стосується персональних дронів великого розміру, то тут напрямок задав Mavic: більшість виробників намагатимуться наслідувати заданий ним чи представлятимуть власний компактний форм-фактор для своїх виробів.

Заголом хотілося б, аби в 2017 році сталося те, чого я насправді очікував ще в 2016-му: аби більшість виробників електроніки презентували власні моделі дронів (поки що спромоглися лише Xiaomi та GoPro з їх невдалою Кармою). Тоді завдяки конкуренції ціна на квадрік гарної якості з hd-камерою та триосьовим підвісом опустилася б з нинішніх мінімальних 450-500 до 200-300 доларів.

Безумовно, у світі безпілотних літальних апаратів варто очікувати чогось нового, пов’язаного з розважальною сферою та VR-технологіями. Танцюючі зграї дронів – вже не новина. Але я дуже розраховую на появу доданої реальності для пілотів дронів, коли можна буде літати в реальному світі, доповненому якимись віртуальними перешкодами. Також стане доступнішою для звичайних користувачів дронів можливість запису польотів у 360-градусному форматі з подальним переглядом за допомогою VR-пристроїв. Будуть розвиватися різноманітні крісла та атракціони, завдяки яким можна буде доповнити відчуття від польоту на квадроптері: вас підкидатиме, нахилятиме та перевертатиме…

Можливо, ідеї дрон-серфінгу набудуть практичного масштабного втілення і вже під кінець цьогорічного пляжного сезону подібний атракціон десь в гідропарку стане буденністю.

Думаю цьогоріч можуть з’явитися нові види спорту, окрім дрон-рейсингу та фрістайлу, в яких будуть використовуватися дрони: щось більш цікаве та динамічніше, де треба буде виконувати різноманітні дії, а не просто швидко чи красиво літати. Щось типу біатлону чи якихось естафет. Можливо, це буде поєднання з якимись іншими, вже традиційними, видами спорту. Розвиватиметься напрямок з лазерними боями на квадрокоптерах, який поки що існує у форматі розваги для дітей. А тим часом, сам дрон-рейсинг набуватиме офіційного статусу та визнання і буде включений до переліку олімпійських видів спорту.

Дрони для перевезення людей уже проходять випробування. Сподіваюсь, цього року з’являться перші серійні екземпляри і відбудуться перші польоти з людьми на борту.

Безпілотники в рекламі під кінець року мають всі шанси встигнути стати “баяном” 🙂 якщо не буде вигадано якогось більш цікавого способу, ніж просто запускати одночасно кілька коптерів з рекламними табличками перед магазином.

Не хотілося б бути песимістом, але саме цього року може статися і те, що рано чи пізно все одно має відбутися: перший смертельний випадок, спричинений цивільним дроном. Що це буде: просте падіння з висоти на чиюсь голову чи інцидент, коли дрон спричинить аварію літака, сказати важко. Відомо одне: закручування гайок та посилення законодавства і регулювання в сфері БПЛА не уникнути. Хоча і так на даний момент в багатьох країнах вже введено обов’язкову реєстрацію дронів та заборонено літати в містах, а деякі країни навіть повністю заборонили польоти цивільних дронів. Та навіть якщо з сумними інцидентами і цього року пронесе, то Україні не уникнути початку процесу законодавчого регулювання сфери безпілотних літальних апаратів. Тим більше, що цього року готується до прийняття відповідне законодавство в Російській Федерації, а наша країна, на жаль, в багатьох випадках займається калькуванням її законотворчих ініціатив.

Також не загорами той час, коли квадрокоптери використовуватимуть для цілеспрямованих вбиств та терактів. І мова навіть не про дрони військового призначення. Уже зараз ІГІЛ активно переобладнує звичайні “фантики” під літаючі керовані бомби…

Та все ж, хочеться вірити, що цього року в світі дронів хорошого буде більше і добро переможе. Політаємо!